De medisch pedicure houdt zich, net als de pedicure, bezig met de verzorging van de voet en de behandeling van huid- en nagelaandoeningen. Daarnaast voert de medisch pedicure ook specialistische behandelingen uit, zoals de behandeling van de risicovoet, waarbij ten gevolge van een ziekte (o.a. diabetes, reuma, spasticiteit, kanker) of andere oorzaken (o.a. ouderdom, verwaarlozing) een verhoogd risico aanwezig is op complicaties.

Medisch pedicure (MBO niveau 4) is breed opgeleid en kent meer behandelingsmogelijkheden van complexere voet- en nagelproblematiek


Hieronder vind u de informatie over de meest voorkomende behandelingen en de mogelijkheden


Diabetische voet

Mensen met diabetes kunnen complicaties hebben aan hun voeten als gevolg van hun ziekte. Door mijn specialisatie ‘Diabetische Voet’ kan ik professionele hulp en verzorging geven. In veel gevallen wordt deze behandeling ook door de ziektekostenverzekering gedekt. 

Veel voorkomende voetproblemen bij diabetes

Als u langer diabetes heeft, kunt u problemen krijgen met uw voeten. Vaak begint het onschuldig, met te veel eelt, kloven of kleine wondjes. Deze kunnen snel veranderen in grote wonden die niet herstellen. In het ergste geval is amputatie nodig.

Wanneer u deze complicaties herkend aan uw voeten als gevolg van de ziekte voor komen is beter dan dat het te laat is.. Door mijn specialisatie ‘Diabetische Voet’ kan ik professionele hulp en verzorging geven. In veel gevallen wordt deze behandeling ook door de ziektekostenverzekering gedekt. 

https://www.dvn.nl/Portals/0/Downloads/Lijf%20en%20geest/Richtlijn-diabetische-voet.pdf


Reumatische voet

Voor iemand met reumatische klachten is het belangrijk om naar een pedicure te gaan die kennis heeft over deze ziekte en de gevolgen. Door mijn specialisatie kan ik zorgen voor drukverlichting bij knobbels en goede adviezen geven over materialen en hulpmiddelen.

Soorten reuma

Er bestaan een paar grote groepen van reuma:
 1. auto-immuunziekten/ontstekingsreuma artrose jicht osteoporose weke delen-reuma
https://reumanederland.nl/reuma/wat-is-reuma/

Voor iemand met reumatische klachten is het belangrijk om naar een pedicure te gaan die kennis heeft over deze ziekte en de gevolgen. Door mijn specialisatie kan ik zorgen voor drukverlichting bij knobbels en goede adviezen geven over materialen en hulpmiddelen.


Schimmelnagels (mycose)

FunghiClear anti-schimmel spray | effectief middel tegen schimmelnagels
Het begin altijd in een hoekje dat je denkt ik heb mijn nagel gestoten, belangrijk is om het goed te controleren, of maak een afspraak bij de medisch pedicure.

GK methode ( Mycose/schimmelnagels)

De GK methode is ontwikkeld door Thea Segers die na een lange zoektocht en diverse experimenten er achter kwam dat een combinatie van groene klei en diverse toevoegingen goede resultaten gaven. Deze pakkingsmethode is doorontwikkeld en is geresulteerd in de GK methode. Door mij zelf door studies door te omwikkelen in schimmelnagels (mycose) kan ik wel zeggen dat deze methode geen basis product meer is maar door ontwikkeld door meer toevoegingen en geheel op natuurlijke basis en ik het vanaf nu SEV pakking methode mag noemen en met veel succes.

Ik ben al medisch pedicure gespecialiseerd in schimmelnagels ( mycose ) 

Ik bied de volgende behandelingen aan:

 • SEV methode is een veile natuurlijke pakkingmethode welke ondersteunend is schimmeldodende eigenschappen en bestrijdt daardoor de schimmel waardoor je nagel er uiteindelijk weer gaaf en gezond gaat uitzien. Mycose (in de volksmond ook wel schimmel/kalk genoemd) is een lastig te behandelen probleem maar zeker niet onmogelijk, dus……geduld is hierbij een schone zaak.
 • Deze behandeling kan ook bij mensen met diabetici worden toegepast.
 • Voor het beste resultaat wordt de behandeling in de eerste periode 1x in de 4 weken toegepast in een later stadium 1 keer in de 8 weken. Na ongeveer 8 tot 10 behandeling ziet u dat nagel begint uitgroeien al na gelang hoe erg de nagel besmet is.

LCN Silver Pedique (mycose/schimmelnagel)

De LCN Silver Wilde Pedique gelnagel wordt aangebracht bij ontbreken van een stuk nagelplaat na de behandeling bij nagelmycose om de groei weer te herstellen zonder dat dit problemen oplevert. Het is geen garantie op genezing, het kan wel camouflerend werken om zonder schaamte met mooie nagels (in de zomer) U kunt kiezen voor French Pedicure of de nagels transparant mooi te maken om vervolgens uw eigen nagellak te gebruiken.

LCN Silver Pedicique wordt vooral ingezet bij schimmelnagels of nagels die door beschadiging niet volledig zijn. Met de gel kunnen nagels tijdelijk weer hun eigen vorm terugkrijgen en kunt u 4-6 weken plezierig in uw open schoenen of op blote voeten lopen.


Nagelregulatie en -reparatie

Een nagelreparatie met gel kan gedaan worden als u last heeft van een mycose/schimmelnagel. Ook een ingescheurde nagel, stootnagel, traumanagel, ingroeiende nagel, of tunnelnagel kan met deze geltechniek behandeld worden.

Orthese

Ook wel een teenstukje genoemd, wordt gemaakt van siliconen. 

Doordat ik een specialisatie heb in orthesiologie kan ik diverse drukplekken ontlasten, met name aan en tussen de tenen. Ook kan ik ortheses maken voor het reguleren van de teenstand (bijvoorbeeld bij hamertenen).

Om een goed passende orthese voor u maken, vindt er een uitgebreid voetonderzoek plaats en kan er een blauwdruk gemaakt worden. Tijdens het onderzoek 

 • opgelet op de bewegelijkheid van de tenen
 • schoenen bekeken van binnen en buiten
 • aanwezige drukplekken
 • Druk ontlasting van een hamerteen
 • Druk ontlastend van klauwtenen
 • weke likdoorn tussen de tenen
 • likdoornvorming op de tenen of onder de teenkopjes
 • hallux valgus
 • scheef groeiende tenen

Medisch pedicure maakt alleen een drukvrij en ontlastende orthese, een corrigerende orthese wordt door een  podotherapeut gemaakt.

Gebruik van een orthese zal in het begin niet altijd erg comfortabel zitten, geef uw voeten de tijd om te wennen. Bouw het gebruik geleidelijk op, begin bijvoorbeeld met een half uur per dag. Normaal gesproken moet u na 1 weken gewend zijn. De orthese mag geen pijn doen of blaartjes veroorzaken. U kunt dit binnen een week constateren. Mocht dit wel zo zijn dan neemt u contact  met mij op.

In de nacht en in bed hoeft u de orthese niet te dragen. De orthese blijft het beste zitten met sokken en dichte schoenen, let wel op dat je wel voldoende ruimt voor is in de schoen heeft. Houd bij het kopen van nieuwe schoenen dus ook rekening met de orthese. Probeer, doe het verwijderen met beleid.

Onderhoud

U kunt de orthese wekelijks afwassen met zachte zeep, daarna wel goed laten drogen. Als u de orthese weer aandoet kunt u hem licht in poederen met bv. talkpoeder. De poeder zorgt ervoor dat het voetzweet een beetje wordt opgenomen.

Tip!
Blijf altijd tussen u tenen controleren 


Drukvrij leggen met vilttechnieken

De vilttechniek wordt gebruikt om direct verlichting te bieden bij hevige drukpijnen.

Pijnlijke drukpunten op of onder de voeten en/of tenen kunnen tijdelijk drukvrij gelegd worden zoals bij:

 • eeltvorming
 • likdoorns
 • ingroeiende nagels
 • ter overbrugging van de overgang naar een steunzool
 • ter voorbereiding op een orthese
 • hallux valgus (De hallux valgus is de dikke knobbel aan de zijkant van de voet onder de grote teen)

Vilttechnieken worden al jaren met succes toegepast bij veel uiteenlopende voetklachten.

Anti-druk vilttechnieken

Het aanbrengen van anti-druk vilttechnieken kan bestaan uit diverse soorten vilt. Welk soort vilt er gebruikt wordt , wordt mede bepaald door de aandoening en de plaats waar deze zich bevindt. Het vilt wordt rondom de plaats gelegd en kan een aantal dagen blijven zitten. Hiermee ontlast men de pijnlijke plek waardoor de plek rust krijgt en beter herstelt.

Vilttherapie biedt een tijdelijke oplossing en kan bijvoorbeeld worden ingezet als voorbereiding op een orthese of als overbrugging naar een steunzool.

Uiteraard wordt eerst het eelt of de likdoorn verwijderd voordat deze drukvrij wordt gelegd. Het drukvrij leggen gebeurt met materialen die zodanig worden geplaatst dat men weer prettig kan lopen zonder dat men last heeft van deze “vervelende” plaatsen. De voeten voelen hierdoor weer prettig aan!

Het onderhoud

Het is belangrijk dat de gebruikte materialen droog blijven. Bij het douchen kunt u het beste een plastic zak om de voet doen of de voet buiten het bad houden.

Als u het gevoel heeft, dat de teen of voet wordt afgekneld door het materiaal, dan moet u het direct verwijderen. Als het eraf gehaald moet worden, dan kan dit het beste gebeuren na het douchen. De plak laag van het materiaal laat dan makkelijker los. Nooit de pleister ruw van de huid aftrekken, liever rustig oprollen.

De duur van deze therapie kan variëren van 2 dagen tot maximaal 1 week, afhankelijk van het advies van de pedicure.


Nagelbeugels

Nagelbeugels is een innovatieve methode voor het corrigeren van alle vormen van ingegroeide teennagels. Deze vorm van nagelcorrectie is voor bijna iedereen geschikt, zelfs kinderen en diabetici. Podofix nagelbeugel vormt zich naar de nagel en brengt onmiddellijk verlichting.

Het aanbrengen van de beugel duurt slechts een paar minuten en je voelt het nauwelijks. Ook tijdens de dagelijkse activiteiten heb je er geen last van, zelfs met sporten of in het water.

Podofix is een zacht alternatief voor het corrigeren van misvormde nagels. Het helpt de nagels op een natuurlijke en gezonde manier terug te groeien.

Door deze eenvoudige methode kan men een operatie vermijden. Het ongemak van een ingegroeide nagel is snel en pijnloos verdwenen. Het effect is langdurig.


Likdoorn

Een likdoorn is een pijnlijke eeltvorming (eeltpit, eksteroog), onder de voet of op of tussen de tenen. chronisch naar binnen groeiende eeltplek/kern (verharde eeltkern) van de opperhuid. Deze komt voor op plaatsen waar veel en vaak druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend

(likdoorn) is een pijnlijke eeltvorming (eeltpit, eksteroog) onder de voet of op of tussen de tenen. Een likdoorn ontstaat door toegenomen eeltvorming op een plek waar de huid chronisch blootstaat aan druk. De aangroeiende eeltlaag boort zich (soms puntvormig) in het vlees en dit veroorzaakt pijn. De belangrijkste oorzaken zijn slecht passend schoeisel (te smal, hoge hakken) en skelet- en standafwijkingen van de tenen


Kloven

Voetkloven zijn barsten of scheuren in de huid van de voeten. Kloven kunnen enkele millimeters tot een centimeter lang zijn. Aan het oppervlak van de huid zijn ze breder dan dieper in de huid.

Kloven in de voeten komen vaak voor in de droge en harde huid van de hielen (droge kloven). Maar ze zijn ook in de zachte, vochtige huid tussen de tenen (vochtige kloven) te vinden.

Wanneer een kloof net ontstaan is, is deze meestal niet pijnlijk. In een later stadium kunnen ze wel behoorlijk pijnlijk worden.

Hoe ontstaan droge kloven?

Kloven in de voeten zijn meestal een gevolg van uitdroging. De huid van de voeten bevat van nature weinig talgkliertjes en droogt daarom snel uit.
Een droge huid is minder elastisch, waardoor de huid bij belasting niet soepel kan meebuigen. Hierdoor barst de huid en ontstaan er kloven.
De randen van de kloven zijn eeltig en hard. Onderin de kloof is de huid juist erg dun en kan de kloof gaan bloeden. Bij voortdurende belasting – door veel staan of lopen – kunnen kloven in de voeten dieper worden en gaan ontsteken.
Oppervlakkige kloven in voeten komen meestal in de zomer voor door veelvuldig lopen op slippers. De hiel steekt vaak over de rand van de slipper heen en wordt bij het lopen zwaar belast. De huid beschermt zichzelf met overmatige eeltvorming en hierin kunnen gemakkelijk kloven ontstaan.

Hoe ontstaan vochtige kloven?

Vochtige of weke kloven tussen de tenen ontstaan door overmatige transpiratie of langdurig contact met water. De huid verweekt en raakt hierdoor gemakkelijker beschadigd.

Dit is een ideale omgeving voor voetschimmel, een belangrijke oorzaak van vochtige kloven in voeten.

Behandelen:

Bij droge kloven in voeten is de behandeling gericht op het verbeteren van de elasticiteit van de huid. Ik als pedicure kan de dikke laag eelt verwijderen en een voedende, herstellende zalf adviseren. Hierdoor kan de huid weer soepel meebuigen en kunnen kloven zich weer sluiten.

Bij vochtige kloven is de behandeling gericht op het bestrijden van schimmelinfecties. De kloven worden behandeld met een schimmeldodend product en men krijgt het advies mee om de huid zo droog mogelijk te houden; dat wil zeggen de huid (vooral tussen de tenen) heel goed afdrogen en zo min mogelijk het water in gaan.


Persoonlijke voetverzorging

Persoonlijke voetverzorging staat voor het heerlijk laten verwennen van uw voeten. Na een voeten bad en een peeling volgen de pakking en de massage. Dit is een puur verzorgende behandeling van de voeten. Zeer geschikt als cadeau!

Persoonlijke voetverzorging staat voor het heerlijk laten verwennen van uw voeten. Na een voeten bad en een peeling volgen de pakking en de massage. Dit is een puur verzorgende behandeling van de voeten. Zeer geschikt als cadeau!